Monday, November 8, 2010

JUBLI EMAS : Bunga Raya Bunga Kebangsaan


Agong lancar sambutan 50 tahun Bunga Raya Bunga Kebangsaan 2010/09/30

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abdin, hari ini berkenan melancarkan sambutan ulang tahun ke-50 Bunga Raya Bunga Kebangsaan di Kompleks Kraftangan, Jalan Conlay di sini. Sempena sambutan itu, wang syiling khas dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) dengan kerjasama Jabatan Warisan Negara serta lagu tema Bunga Raya sebagai bunga kebangsaan negara turut dilancarkan.

Turut hadir, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Terdahulu, dalam ucapannya, Rais berkata, sambutan 50 tahun bunga raya sebagai bunga kebangsaan itu diharap dapat mendidik dan mendekatkan generasi muda terhadap satu daripada lambang kemegahan negara yang menjadi signifikan pemersatuan rakyat, inspirasi dalam membentuk identiti negara, kemuliaan dan kegemilangan negara. Beliau berkata, ia juga diharap dapat menyedarkan golongan tertentu supaya terus menghargai kedudukan Bunga Raya sebagai bunga kebangsaan. "Dewasa ini status dan kepentingan Bunga Raya semakin terpinggir. Malah ramai di kalangan generasi muda dan lama yang tidak mengetahui sejarah dan kepentingan bunga raya sebagai bunga kebangsaan," katanya. Rais berkata, bagi menyemarakkan sambutan itu, kerajaan-kerajaan negeri juga akan meneruskan sambutan meraikan Bunga Raya sebagai bunga kebangsaan di negeri masing-masing. Sebagai tanda penghargaan, beliau berkata, setiap negeri akan menerima cenderamata bahan-bahan promosi mengenai Bunga Raya, antaranya cakera padat lagu bunga raya, pin serta buku yang akan digunakan ketika sambutan di negeri berkenaan. Menyorot kembali sejarah terpilihnya Bunga Raya sebagai bunga kebangsaan, Rais berkata, ia diumumkan Perdana Menteri pertama negara Tunku Abdul Rahman pada 28 Julai 1960. Katanya, bunga itu dipilih kerana warna merahnya yang melambangkan keteguhan politik dan ekonomi serta simbol keberanian, manakala lima kelopaknya dikaitkan dengan lima prinsip Rukun Negara yang menjadi salah satu elemen perpaduan negara serta membentuk masyarakat yang adil dan saksama. "Ia juga digunakan sebagai lambang kemegahan negara dengan menjadikannya simbol pada logo-logo, lencana, bendera, setem, medal polis dan turut diterjemahkan dalam wang kertas dan syiling Malaysia," kata Rais. - BERNAMA

eceh, kekonon nak sahut seruan jubli emas ni la.
kaktin pos pos klip seperti dlm gambar.
berkebetulan plak, si ghaz kasi kaktin brooch
bunga raya silver yg melethop.
so boleh la di padankan dengan klip bunga raya berkenaan.:: standard memoyo ::


:: cantik tak ? :::: apa eh org panggil ni, klip ker? ::2 comments:

k-rail said...

teringat masa buat commemorative coin ...seksa tapi seronok/puas hati dgn ahsilnya...

TiNiE said...

k-rail
yerla, kalau tak banyak sikit pon sumbangan kita pasti kita gembira punya bila ianya menjadi. congrates mate ;p